Controverse la numirea noilor administratori ai Companiei Naționale Aeroporturi București. Ce reclamă Fondul Proprietatea, acționar minoritar

Controverse la numirea noilor administratori ai Companiei Naționale Aeroporturi București. Ce reclamă Fondul Proprietatea, acționar minoritar
Publicat: 18/07/2024, 19:11

Procesul de selecţie a Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) – care administrează cea mai mare aerogară din țară, Otopeni, și Băneasa -este criticat de Fondul Proprietatea (FP), acționar minoritar la CNAB, care reclamă, printr-un comunicat de presă transmis cu o zi înainte de ședința Adunării Generale a Acționarilor, că aceasta nu a respectat prevederile legislaţiei privind guvernanţa corporativă şi nu a identificat candidaţi potriviţi.

Oficialii FP solicită Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin comunicatul transmis joi, să nu aprobe – conform ordinii de zi a ședinței de vineri a AGA – numirea membrilor Consiliului de Administraţie al CNAB pentru un mandat de patru ani şi să iniţieze urgent un nou proces de selecţie corect şi transparent.

Problemele identificate de FP

Fondul Proprietatea a transmis joi că își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care a fost realizată selecția Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) pentru un mandat de patru ani de către acționarul majoritar, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

„Din punctul de vedere al Fondului, procesul de selecție nu a respectat prevederile legislației privind guvernanța corporativă și nu a identificat candidați potriviți. Acționarii sunt așteptați să voteze numirea candidaților selectați la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), programată pe 19 iulie 2024”, se arată în comunicatul Fondului.

Potrivit sursei citate, Fondul a identificat până în acest moment mai multe probleme legate de procesul de selecție:

  • Procesul de selecție s-a desfășurat într-un mod netransparent și fără respectarea termenelor legale, întrucât decizia de reluare a procesului de selecție a fost luată cu mai mult de doi ani în urmă, iar acesta ar fi trebuit finalizat în 150 de zile, conform cerințelor legale.
  • De asemenea, Fondul a constatat că majoritatea candidaților de pe lista comunicată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în discuțiile premergătoare acestei AGA nu sunt independenți, întrucât 5 din cele 7 nominalizări par a fi angajați ai instituțiilor publice, în loc de maximum 2, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011. De asemenea, nu există candidați cu experiență în audit financiar, încălcându-se astfel o altă prevedere legală.
  • Chiar dacă acționarii sunt convocați să numească membrii consiliului de administrație mâine, lista finală a propunerilor din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii este încă necunoscută, în ciuda obligațiilor clare de transparență impuse de legislația privind guvernanța corporativă.

„Suntem profund îngrijorați de implementarea guvernanței corporative la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), având în vedere nerespectarea legii în procesul de selecție a Consiliului de Administrație. În ciuda importanței critice a CNAB pentru infrastructura de transport a României, procesul nu a respectat prevederile legale cheie, cum ar fi limitarea numărului de funcționari publici și includerea unui candidat cu experiență în audit financiar. Am comunicat deja aceste deficiențe altor părți interesate de companie și de procesul de selecție, subliniind că este esențial să avem un Consiliu de Administrație competent și credibil pentru a asigura un viitor sustenabil și de succes pentru CNAB. Fondul Proprietatea solicită autorităților competente să analizeze acest proces pentru a asigura conformitatea cu legea și pentru a proteja interesele tuturor părților implicate”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea.

Astfel, Fondul Proprietatea solicită Ministerului Transporturilor și Infrastructurii să nu aprobe numirea membrilor Consiliului de Administrație al CNAB pentru un mandat de patru ani și să inițieze urgent un nou proces de selecție corect și transparent pentru întregul Consiliu de Administrație.

„În opinia noastră, având în vedere profilul companiei și importanța acesteia pentru țară, procesul de selecție trebuie să furnizeze candidați care, prin experiența profesională și reputația lor, să ofere un nivel minim de asigurare a unui tratament corect al tuturor părților interesate, inclusiv Fondul Proprietatea”, se arată în comunicatul transmis.

Care e procedura de selecție

Din informațiile Gândul, procedura de selecție pentru administratorii CNAB s a desfășurat în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice în forma nemodificată până la apariția modificării după aprobarea Legea nr. 187 din 28 iunie 2023. Odată cu apariția modificarilor survenite prin aprobarea Legii 187 și operaționalizarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), din 6 martie 202, apar și modificarile invocate de către Fondul Proprietatea.

Adunarea Generală a Acționarilor de la Compania Națională Aeroporturi București a fost convocată pentru vineri, ora 11. Detalii din convocator, aici.

CNAB este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), în calitate de acționat majoritar, și Societatea Fondul Proprietatea S.A ca acționar minoritar, cu 20% din capitalul social.

Anunţul de recrutare pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi București s.a. a fost publicat la începutul lunii august a anului trecut, conform documentelor publicate de companie.

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și expertul său în recrutare S.C. Pluri Consultants România S.R.L. anunţă declanşarea procedurii de recrutare și selecție de candidaţi pentru nominalizarea în vederea numirii membrilor Consiliului de Administraţie ai COMPANIEI NAŢIONALE AEROPORTURI BUCUREȘTI S.A.. Procesul de recrutare și selecţie are ca scop identificarea, recrutarea și selectarea celor mai potriviți 6 candidați pentru ocuparea postului de membru în Consiliul de Administrație la COMPANIA NAŢIONALA AEROPORTURI BUCUREȘTI S.A.. Acest proces de recrutare și selecție se derulează în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea  nr. 111/2016 și H.G. nr. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi  din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare,  precum și cu cele ale Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, de arată în documentul care detaliază procesul de recrutare și selecție.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dosarul Biancăi Drăgușanu. Două persoane au fost reținute, 700 de haine au fost ridicate după...
Dentista din Brăila a avut parte de o moarte VIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Dentista din Brăila ucisă în cabinet s-a luptat cu agresorul ei. Ce s-a descoperit la...
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de...
Lena, soția lui Gabi Enache, mai apetisantă ca oricând! Nu se sfiește să pozeze provocator...
Misterul se adânceşte în cazul morţii stomatologului Marina Gavril. Anchetatorii caută singurul lucru care lipseşte...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
De ce poartă ALB jucătorii de la Wimbledon? Mulți știu GREȘIT!
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Insula Iubirii, sezonul 8. Cum arăta ispita Marcel Andrei fără tatuaje și barbă. Bărbatul era...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină...
Delia, look total neașteptat la Electric Castle 2024. Cântăreața a făcut show pe scena festivalului
BANCUL ZILEI. Profa: – Bulă, te-am rugat să desenezi o vacă și iarbă. Văd doar...
Un nou experiment sugerează că suntem singura civilizație inteligentă din galaxie